Duurzaam webdesign

Duurzaam webdesign

Duurzaam-Green-half

Kan webdesign duurzaam zijn?

Internet betekent stroomslurpen! Internet als geheel kost gigantisch veel energie. Hierin valt flink te besparen en daar zet ik mij voor in. Webdesign is mijn werk: het ontwerpen en bouwen van websites. Kan webdesign duurzaam zijn? Kan een website duurzaam zijn? Ben ik duurzaam?

Duurzame websites

Kan een website duurzaam zijn? Een website kan ‘veel’ stroom kosten door lange laadttijden en andere technische factoren; de server waarop de site gehost is kan veel energie kosten, de website kan snel verouderd raken.

Dus een website is duurzaam wanneer:

  • Ik de website bouw binnen een (CMS) structuur die telkens aangepast kan worden aan technische ontwikkelingen. Het web en de webtaal: HTML, is constant in ontwikkeling, dat is een van de redenen dat websites snel verouderen.
  • Ik ervoor zorg dat de HTML-code in mijn websites helemaal up-to-date is, volgens de richtlijnen en foutloos. Dit scheelt namelijk laadtijd en dus energie!
  • De hostingbedrijven met wie ik werk duurzaam werken, d.w.z. vooral duurzaam met energie omgaan, want de servers slurpen energie. Bij navraag blijkt mijn hostbedrijf dit niet echt te doen (is voor een klein bedrijf moeilijk haalbaar), maar de eigenaar en vaste medewerker hebben wel zonnepanelen thuis op hun dak. Ja dus.
  • En wanneer ik ervoor zorg dat de code gecomprimeerd wordt en afbeeldingen op de goede maat gemaakt worden. Ook dit scheelt laadtijd en dus energie! En ja, hiervoor zorg ik ook.
  • Als ik een milieuvriendelijk printknopje op mijn website installeer? (is overigens erg leuk, dat je e.e.a. gewoon weg kan vinken voordat je de boel uitprint!) Ja!

Ben ik een duurzame webdesigner?

Wanneer ik mijn klanten dicht bij huis heb zodat ik op de fiets naar ze toe kan en ja, zo heb ik er een aantal.
Wanneer ik voor duurzame bedrijven websites maak? Nou nee. Ik heb een website gemaakt voor een zonnepanelen-installateur, maar maakt dat mij duurzaam?

bigstock-Save-Nature-Concept--Green-Le-33857234

Ben ik een duurzaam mens? Ja, dat vind ik wel. Hoewel ik lang niet alles duurzaam doe, ben ik mij er in ieder geval bewust van. Ik rij wel auto, ik vlieg wel eens (wauw, kan ik zo ver komen!), ik gooi veel plastic weg (niet aan te ontkomen zonder heel veel moeite en ik woon niet in de buurt van de Groene Passage, die trouwens ook te duur voor mij is).

Ik leef zo duurzaam mogelijk, d.w.z. let op mijn energieverbruik, eet niet veel vlees, let op de plastic tasjes en verpakkingen, lees nieuwsberichten over duurzaamheid, denk na over mijn gewoonten, let op mijn waterverbruik, heb respect voor mijn mede-aardbewoners en voor de natuur, heb zonnepanelen op mijn dak.

Ja, ik ben een duurzame webdesigner!

En natuurlijk bespaar ik energie in mijn werkruimte. Niet te lang werken ;-), nee, dat lukt niet zo goed. Dubbel glas in de werkruimte. Kachel niet te hoog, enz. enz.

bigstock-Save-Nature-Concept--Green-Le-33857234